Psihologia energetică I

Psihologia energetică I

Psihologia energetică (PE)  – copilul teribil al psihoterapiei – a fost pe rând lăudată, ridiculizată și apoi mustrată. Tehnicile folosite de PE au fost numite pe rând ” un progres major “, ” terapii energetice pentru secolul XXI ” și “cea mai importantă descoperire în dezvoltarea personală”.  Criticii au etichetat aceste tehnici ca fiind un ” fals “, ” frecție la picior de lemn ” sau și mai rău,  un sceptic a scris , “orice efecte atribuite PE sunt datorate tehnicilor care apartin mai multor terapii traditionale . ” Unii practicieni practică PE pe ascuns, se  abțin de a le spune colegilor ce fac de teama criticii . American Psychological Association (APA) făcut un pas neobișnuit prin refuzul de a acorda credite pentru training PE .

Prin termenul de Psihologie energetică este descris un nou domeniu de intervenții inovatoare care echilibrează , reabilitează și înbunătățesc functionarea organismului și psihicului uman prin stimularea sistemului energetic subtil. Aceste tehnici s-au răspândit în întreaga lume – în mare măsură prin intermediul Internetului – și după aplicarea lor au fost observate schimbări rapide , dramatice și de durată , în plan emoțional,  comportamental, cognitiv precum și în psiho-traumatologie. La fel cum avem un corp fizic – constituit anatomic din sistemul osos , organe si glande , muschi si tesutul conjunctiv – avem , de asemenea, au un corp energic – constituit din sistemul de meridiane energetice (folosite în acupunctura) , chakrele și nadis ( centre de energie și canale ) și bio-câmpul uman . Tehnicile PE implică în general stimularea energiei  prin apăsăre, atingere sau intenție .

Dar ce este aceasta presupusa ” energie “, care este ” stimulată ” ? Și cine suntem noi în esența noastră , dincolo de ego-uri și subpersonalități , dincolo de neuroni , sinapse , cortexul prefrontal , lobii temporali și sistemul limbic și dincolo de aura , meridiane și chakre ? Suntem suflete sau spirite sau pur și simplu un sistem complex de căi și trasee neuronale oscilante ? Așa cum am explorat nivelurile ce în ce mai profunde ale corpului nostru fizic, trecînd dincolo de tesuturi , molecule, atomi și particule subatomice, unde și câmpuri , intrăm în tărâmul energiilor subtile. Astfel , dacă dorim să interacționăm cu, să atingem și să vindecăm pe alții și pe noi înșine la nivelurile cele mai profunde, trebuie să facem acest lucru la un nivel energetic . Dacă suntem într-adevăr ființe energetice , poate ne putem vindeca prin viteza luminii.

Etimologia cuvânt psihologie este revelatoare . Ea vine de la logos , care înseamnă în limba greacă cuvânt, rațiune sau principiu și psyche – suflet . Pentru strămoșii noștri intelectuali , psihologia a fost literalmente studiul sufletului. Observați însă că acest lucru nu este ceea ce știința a făcut din psihologia modernă . În urma divorțului cartezian dintre minte și corp, știința a încercat să scape de conceptele spirituale (cum ar fi spiritul, sufletul, demoni) pe care nu putea să le explice cu instrumentele cu care opera . Rezultatul este că psihologia a pierdut literalmente din vedere sufletul . Mai târziu sub influența lui John Watson, BF Skinner și a curentului behaviorist , care a negat existența oricăror fenomene în afară de comportamentele măsurabile, psihologia a început treptat, să-și piardă mintea ei. Avansând prin reducționism științific , psihologia a fost redusă la studiul de șobolanilor și porumbeilor și ulterior la interacțiunile din creier prin intermediul neurotransmitatorilor .

Aceste excese au fost parțial corectate prin domeniile psihologiei umaniste și cognitive ( care au restabilit studiul minții și al atributelor sale ca obiecte legitime de cercetare) și parapsihologiei , psihologiei transpersonale,  științe noetice (care recunosc experiențele psihice, spirituale și transpersonale ca fenomene reale care merită atenția de a fi investigate). Institutul de Matematică a Inimii (HeartMath Institut – SUA) a avut un rol esențial în atragerea atenției asupra rolului inimii în trăirile emoționale și în comportamentul uman.

Psihologie energetică s-a concentrat pe metode de intervenție psihoterapeutice dar există multe întrebări care mai așteaptă răspunsuri.

Cine sau ce suntem cel mai mult în esență ?

Există, analog cu corpul fizic, un corp energetic? Dacă da , care este natura relației dintre corpul energetic și corpul fizic și dintre corpul energetic și cel spiritual, sau sufletul?

Care este natura corpului, mintii si spiritului? Sunt aceste entități separate? Sunt ele  interactive, sau sunt unul și același? Care este natura specifică și căile prin care este conectată unitatea  corp – minte – spirit ?

De ce natură este sănătatea / integritatea și boala / dezintegrarea ? Sunt aceste fenomene fundamental fizice, energetice , fenomene de câmp sau toate trei ?

Există aceste biocâmpuri individuale centrate în jurul fiecarui individ, așa cum Rupert Sheldrake a sugerat? Există domenii de câmpuri pentru diferite specii ? Dacă da, care este relația dintre aceste câmpuri individuale și câmpurile de grup mai mare, și între ceea ce numim ” sinele ” nostru și matricea energetică de bază?

Va urma

Leave a Reply

*