Anxietatea generalizată

Anxietatea generalizată este caracterizată printr-o teamă excesivă, exagerată, persoana e ingrijorată peste măsură din cauza evenimentelor din viața de zi cu zi fără a avea motive evidente. Aceste persoane au tendința de a se aștepta permanent la evenimente catastofale, grijile sunt legate cel mai frecvent de sănătatea proprie sau a membrilor familiei, de bani, de siguranța locului de muncă sau a relațiilor în care sunt implicate, de școală.  În general starea de îngrijorare este nerealist de mult amplificată raportat la situația de referință.

În viața acestor persoane starea de anxietate exprimată prin ingrijorări și teamă  devine o permanență, le domină gândurile și afectează funcționarea în toate domeniile: profesional, social, familial, hobby.

Anxietatea generalizată apare mai frecvent la femei decât la bărbați, ea debutează cel mai adesea în copilărie sau adolescență dar și la vărsta adultă.

Simptomele axietății generalizate

În primul rând anxietatea afectează modul în care gandește persoana dar nu numai, ea se poate exprima și prin simptome  somatice. Astfel simptomele de anxietate pot fi:

  • ingrijorări excesive care provoacă tensiune interioară
  • o viziune nerealistă asupra problemelor de zi cu zi
  • stare de agitație
  • iritabilitate
  • încordare, tensiune musculară
  • dureri de cap
  • dificultăți de atenție și concentrare
  • greață
  • senzații de a merge frecvent la toaletă
  • oboseală
  • tulburări de somn (dificultăți de adormire sau menținere a somnului)

În plus, persoanele care suferă de anxietate generalizată au adesea și alte tulburări de anxietate cum ar fi atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, fobii diverse, depresie, abuz de substanțe.

Care sunt cauzele anxietății generalizate

Cauza exactă nu se cunoaște dar un număr de factori cum ar fi: factori de mediu sau stresul, chimia creierului și factorii genetici par să contribuie la dezvotarea tulburării.

Factori genetici / ereditari: Unele cercetări arată că istoricul familiei are un rol în creșterea probabilității de apariție a anxietății dacă în trecut au existat cazuri. Un rol important îl are și modelul/patternul  de educație, sistemul de valori și de credințe existent în familia de origine a persoanei.

Chimia creierului: Anxietatea a fost asociată cu nivele anormale ale unor neurotransmițători în creier. Acești neurotransmițători au rolul de a transmite informații prin intermediul  sistemului nervos. Dacă nu există un echilibru al acestora mesajele nu pot fi transmise în mod corect neuronilor ceea ce produce o modificare a modului în care creierul reacționează la anumite situații.

Factorii de mediu sau stresul: Evenimentele traumatizante sau stresante cum ar fi abuzul, moartea unor persoane dragi, divorțul, schimbarea școlii sau a locului de muncă pot fi factori generatori ai anxietății generalizate. Simptomele se pot agrava în perioade de stres. Abuzul consumului de substanțe (alcool, nicotină, cofeină) de asemenea pot agrava anxietatea.

Posibilități de tratament

Psihoterapie cognitiv-comportamentală – urmărește identificare și schimbarea găndurilor și credințelor iraționale precum și schimbări ale modelelor comportamentale nepotrivite;

Tehnici de realxare – Includ tehnici de respirație controlată, relaxarea musculaturii;

Tehnici de eliberare emoțională – pentru eliberarea emoțiilor negative asociate anxietății, echilibrare energetică;

Aromaterapie – uleiuri esențiale de lavandă, valeriană, roiniță, busuioc;

Stil de viață sănătos – Exerciții fizice, plimbări în aer liber, dietă echilibrată fără excese de nici un fel;