Psihoterapia pierderii – doliul

Pierderea unei persoane dragi sau a unui lucru important poate fi o încercare a vieții foarte dureroasă. Tristețea, amestecată cu alte emoții ca teama, furia și vinovăția sunt reacții normale, necesare în fața unei pierderi. Fiecare își poarta doliul diferit, dându-ți voie să trăiești doliul este o parte importantă și sănătoasă a procesului de vindecare a rănilor sufletești.

Mulți consideră că un plus de suport din partea unui psiholog sau psihiatru ajută la a promova un proces sănătos de recuperare. Doliul este un proces în care cu cât intelegi mai mult si lucrezi mai activ, cu atât mai eficacientă este vindecarea.

Ce este doliul?

Doliul este raspunsul emotional la pierdere. De cele mai multe ori el este răspunsul la pierderea unei persoane iubite sau a divorțului, dar poate fi trăit si în urma pierderii slujbei sau a locuinței, pierderea unui animal, a unei prietenii, pierderea sprijinului dupa trăirea unei traume, pierderea stabilității financiare, etc. De obicei, pierderi mai însemnate înseamna suferință mai intensă. De asemenea, schimbările importante în viață cum ar fi mutatul, schimbarea locului de munca, plecarea copiilor de acasă sau pensionarea pot aduce stări psihologice de doliu care au nevoie de a fi tratate ca pierderi.

 Stadiile și sentimentele asociate doliului

Suferința psihică provocată de doliu are implicații emotionale, fizice, comportamentale, sociale si spirituale. În funcție de personalitatea fiecăruia, valorile familiei, cultura si credința religioasă, suferința se poate manifesta diferit. Dacă modul de manifestare și de trăire este diferit, cercetatorii au demonstrat că procesul de prelucrare a pierderii are cateva stadii  ordonate și previzibile:

  • Șoc și neîncredere – imediat după o pierdere sau un eveniment traumatic mulți oameni au spus ca se simt amorțiți, nu cred că evenimentul s-a întâmplat sau chiar îl neagă.
  • Tristețea –  este sentimentul sănătos și normal a fi simțit într-o situație de pierdere. Pot apărea de asemenea sentimente de gol interior, disperare, dorința de singurătate sunt de ademenea naturale în situații de pierderi importante. Ca manifestare a tristeții profunde, putem să plângem mult dar în timp tristețea se va sedimenta. Dar dacă nu se simte nici o îmbunătățire de la o zi la alta s-ar putea să ne confruntăm cu o depresie.
  • Vinovăția – alt sentiment comun este regretul sau vinovăția față de lucrurile care au rămas nespuse sau nefăcute. Am putea sa ne simțim vinovați pentru ca nu am făcut ceva pentru a preveni pierderea chiar dacă nu era nimic de făcut, sau vinovăția față de sentimentele de ușurare după o boala lungă și dureroasă a celui drag.
  • Furia/enervare – deseori pierderea poate părea nedreaptă și ne face să ne simțim furioși sau revoltați. S-ar putea sa simțim nevoia de la învinui pe cineva pentru aceasta nedreptate – Dumnezeu, doctorul, persoana care a plecat de lângă noi pentru ca ne-a abandonat, chiar și pe noi înșine. Pentru mulți, terapia pentru depășirea pierderii este un exercițiu pentru iertare sau pentru eliberarea de furie.
  • Frica – o pierdere semnificativă poate activa sentimente de anxietate, neputință și nesiguranță, mergând chiar până la apariția atacurilor de panica. Pierderea unei persoane dragi ne poate face să fim anxioși față de schimbările din viață cărora va trebui să le facem față, noi reponsabilități pe care acum le avem de înfruntat în alte condiții și în general teama de necunoscutul care ne așteaptă într-o nouă etapă a existenței noastre .
  • Simptome fizice – datorită nivelurilor intense de stres asociat cu suferință psihică provocată de pierdere, organismul nostru răspunde și din punct de vedere fizic nu doar emoțional. Probleme fizice comune pot include oboseală, greață, amețeală, pierdere sau câștig în greutate, dureri și insomnie.

Toate aceste simptome fizice și/sau emoționale se estompează în timp pe parcursul acceptării pierderii. In timp, vom putea să trecem peste trauma provocată de pierdere și să ne regăsim pace interioară.

Daca nu simți nici un progres sau suferința se agravează poate fi un semn că a declanșat o problemă emoțională mult mai serioasă cum ar fi o depresie majoră.

Cum sa faci față suferinței provocate de pierdere

 1.      Nu suferi în singurătate

Cel mai important factor în vindecarea suferintei este să ai suficient sprijin din partea familiei, prietenilor, credintei, un grup de sprijin și/sau un terapeut. Împărtășirea suferinței face ca povara ei sa fie mai ușor de suportat.

2.      Ai grijă de tine

Stresul pierderii îți poate afecta în mod negativ sistemul imunitar, făcându-te vulnerabil în fața bolilor. Acum mai mult ca niciodata ai nevoie să ai grijă de sănătatea ta fizică și emotională. Mintea și trupul sunt legate și vei avea nevoie de sănătate pentru a face față suferinței. Încercările de evitare a sentimentelor nu fac decat sa amâne soluționarea suferinței și acceptarea pierderii, ceea ce poate duce la complicații cum ar fi depresia, anxietatea, abuzul de substanțe sau alte suferințe cronice. Câteva recomandări pentru perioada de doliu sunt:

  • Fă ceva creativ. Exprimarea sentimentelor într-un mod fizic sau creativ te poate ajuta sa treci mai ușor peste această perioadă – scrie, fă un album, pictează sau implică-te într-o cauza nobilă.
  • Mănâncă, dormi și fă sport. Sănătatea fizică și cea emoțională sunt interconectate. Combate stresul și oboseala suferinței cu un stil de viață sănătos.
  • Fi răbdător cu tine. Nu există o planificare cronologică sau o listă de emoții pe care trebuie să le simți. Dă-ți voie să simți ceea ce ai nevoie sa simți fără să te judeci sau să-ți fie rușine.
  • Conștientizează ce agravează suferința. Este normal ca anumite locuri, date semnificative sau sărbători să declanșeze amintiri triste și intense sentimente dureroase. Poate fi foarte eficient să-ți faci planuri  pentru a face față sentimentelor din ziua „fatidică”.

3.      Consiliere psihologică

Mulți consideră că sprijinul unui psiholog ajută la un proces sănătos de vindecare. Cu cât înțelegi mai bine suferința și ești mai proactiv cu atât vindecarea este mai eficientă.