Psihologia energetică II – Istoric

Psihologia energetică II – Istoric

O foarte scurtă istorie a Psihologiei energetice

Psihologia energetică își are rădăcinile pe de o parte în medicina tradițională chineză, practicile qigong  și medicina Ayurveda indiană și pe de alta în activitățile de pionierat ale unor specialiști din domeniul sănătății cum ar fi medicul chiropractician George Goodheart fondatorul Kinesiologiei aplicate, medicul psihiatru australian John Diamond și psihologul Roger Callahan (fondatorul  Thought Field Therapy – TFT)

Ca multe altedescoperiri din domeniul științei, PE a făcut progrese foarte lente. Roger Callahan trata de un an și jumătate o femeie care avea o severă fobie de apă prin metoda desensibilizării sistematice din psihoterapia cognitiv-comportamentală. El relatează că ea s-a plâns de dureri de cap de fiecare dată când venea la tratament și literalmente nici măcar nu se putea uita la apă pentru că se simțea mult prea rău. Într-o zi Callahan a hotârât să încerce ceva diferit, să apese pe punctele folosite în acupunctură, o metodă împrumutată din kinesiologia aplicată. Raportul acelei ședințe menționează: ”Tratamentul a durat doar un minut, când am făcut o testare se pare ca fobia ei a dispărut. Pacienta a știut imediat, înainte de orice verificare, că frica ei de apă dispăruse”.

În ultimii 30 de ani de la descoperirea lui Callahan, au apărut o mulțime de variante ale acestei tehnici. Tehnicile PE includ Tehnici de Eliberare Emoțională (Emotional Freedon Technique), Terapia Câmpului Gândirii (Thought Field Therapy), Tapas Acupressure (TAT) ),Tehnica Integrativă avansată ( Advanced Integrative Therapy  – AIT), Neuro Emotional Technique (NET), Heart-Assisted Therapy (HAT) și  Healing from the Body Level Up (HBLU).  În spatele tuturor acestor teorii și tehnici, PE combină intenția cu expunerea imaginară (in vitro) și stimularea unor puncte de acupunctură în scopul echilibrării energetice. Aparent sunt niște tehnici foarte simple iar rezultatele pot fi surprinzător de rapide.

Cea mai cunoscută tehnică a PE este EFT – Tehnica de eliberare emoțională. Gary Craig a fost un inginer transformat în om de afaceri pasionat de coaching pentru atingerea performanțelor maxime. A studiat Terapia Câmpului Gândirii și a descoperit tehnica lui Callahan pe care a considerat-o dificil de aplicat, conținând prea mulți algoritmi. Craig și-a propus să dezvolte o , tehnica de ușor de învățat și utilizat și astfel a ajuns la EFT . Craig a publicat manualul EFT ca un download gratuit de pe site-ul său , www.emofree.com  de unde  1,4 milioane de exemplare în limba engleză ( fără traduceri) au fost descărcate pănă  anul trecut.

Cercetări în domeniul psihologie energetice

”Când am observat că un număr de pacienți care nu au răspuns la modalitățile noastre obișnuite de tratament și dintr-o dată se simt mai bine după aplicarea tehnicilor EFT, nu am nevoie de un studiu dublu -orb, controlat pentru a valida eficiența EFT.”- James McKoy , MD- Kaiser Permanente Pain Clinic, Hawaii

Atitudini, cum ar fi aceasta au fost frecvente la începuturile Psihologiei Energetice (PE) și  prin urmare, cercetarea nu a fost o prioritate . Deși PE a fost precedată de Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), tehnică imaginată de  Francine Shapiro cu zece – cincisprezece ani înainte, eficiența EMDR este relativ bine stabilită, cu mai mult de patru sute de studii publicate. În cazul PE încă se lucrează pentru a se confirma ca o familie de terapii bazate pe rezultatele cercetărilor .

Psihologul australian Steve Wells a realizat unul dintre primele studii de PE intitulat ” O evaluare a unei intervenții pe meridianele energetice pentru reducerea fobiilor de animale mici . ” După o sesiune de EFT de 30 de minute , grupul EFT a raportat o ameliorare semnificativ mai mare decât un grup de control (care a folosit respirația diafragmatică și un tratament activ) . Această îmbunătățire a fost menținută și după 19 luni de monitorizare . Aceste rezultate sugerează că numai o singură sesiune poate produce efecte măsurabile  dar și faptul că aceste efecte sunt durabile în timp.

Anxietatea, mai ales în situații de examen , este o problemă majoră pentru mulți elevi . Daniel BENOR și Karen Ledger au comparat efectele EFT , EMDR și CBT (Terapia cognitiv-comportamentală) pentru reducerea  anxietății de examene la studenți.  Toate cele trei grupuri au obținut rezultate similare în reducerea anxietații. Grupului care a lucrat cu CBT i-au trebuit  cinci sesiuni pentru a ajunge la același nivel cu EFT și grupul EMDR două sesiuni .

În tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) există studii care au documentat eficacitatea EFT (care combină imageria dirijată cu lovire punctelor de acupunctură și restructurarea cognitivă) în atenuarea simptomelor de PTSD , cum ar fi anxietate, insomnie, coșmaruri și hipervigilență , în 1-6 ședințe.  Aceste rezultate au fost menținute după  șase și douăsprezece luni  conform reevaluărilor .

Un  studiu asupra pierderii în greutate realizat de Charles Elder și echipa sa de la Kaiser Permanente din Portland , Oregon, a arătat că Tehnica de Acupresură Tapas (TAT) este mai eficientă decât participarea la un grup de suport și un grup de qi gong atât pentru a pierde cât si pentru a menține pierderea în greutate în următoarele 12 luni care au urmat.

Într-un studiu suedez, Gunnila Brattberg a recrutat optzeci și șase de femei diagnosticate cu fibromialgie, aflate în concediu medical timp de cel puțin trei luni . Ele au fost repartizate aleatoriu la un grup de tratament sau pe o listă de așteptare. În grupul care a primit tratament prin EFT s-au constatat statistic imbunatatiri semnificative ale durerii , anxietății, depresiei , vitalității, a funcționării sociale , a  performanței. În plus , ruminațiile ce avea ca teme neajutorarea și catastrofizarea s-au redus în mod semnificativ crescând proporțional nivelul de activitate comparativ cu grupul rămas pe lista de așteptare. Ceea ce este demn de remarcat cu privire la acest studiu este faptul că Brattberg nu a făcut pe niciunul dintre subiectii ei un studiu personal , studiul a fost realizat în întregime pe Internet .

Psoriazisul este o tulburare autoimună răspândită. Tratamentele medicale , cum ar fi creme, unguente cu cortizon încercă să controleze simptomele. Patricia Hodge a finalizat un studiu cu privire la utilizarea EFT în tratamentul psoriazisului. Cercetarea sa a urmărit evoluția a 12 subiecți după un workshop de EFT de 6 ore. După 3 luni, participantii au raportat reducerea stresului , un somn mai bun , mai putine tratamente medicale , îmbunătățirea relațiilor, mai puține îngrijorări și episoade de furie, o creștere a conștiinței de sine, precum și ameliorarea simptomelor de psoriazis și reducerea altor probleme de sănătate .

Va urma …

Leave a Reply

*