Despre Analiza Tranzacțională (AT)

Despre Analiza Tranzacțională (AT)


  • Analiza tranzacţională este o metoda de abordare psihoterapeutică ce fost creată de Eric Berne (1910-1970, medic psihiatru si psihoterapeut). Se bazează pe studiul și analiza comportamentelor observabile, a modului în care comunicăm și în general a modului în care ne implicăm în relații sociale. Toți oamenii pornesc în viaţă cu o poziţie fundamentală pozitivă (OK) care poate fi pierdută datorită experienţelor trăite în copilăria timpurie.
  • Stările eului sunt ansambluri de sentimente, gânduri şi comportamente. Fiecare persoană are trei stări ale eului: Părinte, Adult şi Copil, ele se formează în primii 7 ani de viață prin educația primită de la părinți și familie, din felul în care am perceput realitatea la acea vârstă. Facem alegeri, reacționăm, ne modelăm comportamentul, iubim și simțim în funcție de starea eului care ne guvernează la acel moment. Sunt ușor de recunoscut în practică, modelul stărilor eului ne ajută să înțelegem mai bine personalitatea și modul ei de funcționare.
  • Când oamenii comunică unii cu alții fac schimburi de informații.  Aceste schimburi se numesc  tranzacții iar modul specific în care se desfășoară ele este direct influențat de starea eului din care pornește comunicarea. Analiza tranzacțiilor ne ajută să ne îmbunătățim calitatea și eficiența comunicării.
  • Scenariile de viaţă sunt planuri prin care oamenii programează modul în care se va desfășura viața lor. Aceste planuri sunt stabilite în mare  parte în copilăria timpurie, ele sunt definitivate în cea mai mare parte până la 7 ani. Când ajungem la varsta adultă nu mai suntem conștienți de povestea pe care am scris-o și ne lansăm în viață trăind conform acestui scenariu. Scenariul de viață cuprinde decizii privind: calitatea vieții, trăsături ale partenerului/partenerilor de viață, familia pe care ne-o dorim inclusiv numărul de copiii, meseria pe care o vom avea, etc. Prin analiza scenariului de viață ajungem să înțelegem de ce ajungem în mod inconștient să ne creăm probleme, de multe ori repetate, și cum putem să le rezolvăm și să nu le mai repetăm.
  • Jocurile psihologice sunt definite ca secvențe de tranzacţii între 2 parteneri care se termină cu trăirea unor sentimente intense. Orice joc implică o lovitură de teatru, un moment în care jucătorii simt că ceva neașteptat și deazgreabil s-a produs. Aceste jocuri sunt repetitive, se desfășoară după un anumit tipar iar partenerii le joacă cu pasiune fără a fi conștienți.
  • Scopul analizei tranzacţionale urmareste dobândirea autonomiei prin dezvoltarea unui Adult sanatos. Conştiinţa de sine, siguranta, spontaneitatea şi dezinvoltura sunt atribute ale ale unui individ autonom.
  • Consilierul/psihoterapeutul şi clientul negociază contractul de consiliere specificând scopurile tratamentului. Analiza structurală a stărilor eului, analiza tranzacţiilor, analiza jocurilor şi a scenariului de viață sunt instrumentele principale de interventie ale analizei tranzacţionale

Leave a Reply