Terapia biodinamică cranio-sacrală integrată

Viața este mișcare
Viața se exprimă prin mișcare. În funcționarea noastră fiziologică, la un nivel profund, țesuturile vii au o mișcare delicată, ca o respirație subtilă – ”mișcarea vieții”. Acest fenomen produce impulsuri ritmice ce pot fi percepute prin sensibilitatea mâinilor.
Terapia craniosacrală își are originile în descoperirile dr. Andrew Taylor Still (1828-1917), considerat părintele osteopatiei și al medicine osteopate. Dr. Still considera că fluxul liber al lichidelor în țesuturi – sânge, limfă, lichide din spațiul dintre celule- constituie esența sănătății.
Mai târziu, în anii 1930-1940, dr. William Garner Sutherland, discipol al dr. Still duce mai departe cercetările acestuia și face o descoperire remarcabilă examinând oasele craniene. Contrar credințelor că la maturitate cutia craniană devine o structură închisă și rigidă, dr. Sutherland și-a dat seama că suturile craniene sunt concepute pentru a permite un oarecare grad de mișcare. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal – care irigă creierul și măduva – are un puls ritmic ce poate fi simțit în orice os sau țesut al corpului. Acest lichid curge liber iar pulsul craniosacral este regulat și armonic dacă oasele craniene au o anumită elasticitate, se mișcă discret urmărind mișcarea lichidului.
Principii:
1. Ființa umană este formată din trup, minte și spirit care sunt integrate armonic și funcționează ca un tot unitar;
2. Organismul uman dispune de mecanisme de adaptare și autoreglare, de capacități puternice de autovindecare;
3. Toate structurile care alcătuiesc ființa umană, sistemele, organele, tesuturile, până la ultima celulă sunt interconectate, tot are legatură cu tot; ceea ce influențează o parte cât de mică a acestui întreg are influențe asupra tuturor celorlalte părți (principiu demonstrat de teoria sistemelor);
Având la bază aceste 3 principii, terapia biodinamică craniosacrală integrată urmărește restabilirea funcționării integrate și armonioase a celor 3 mari structuri (corp, minte și spirit), activarea capacităților de autovindecare, restabilirea relațiilor sănătoase de interdependență în și dintre celule, țesuturi, organe și sisteme.
Sistemul cranio-sacral este alcătuit din oasele craniului, creierul, sistemul nervos central și periferic, meningele, măduva spinării, lichidul cerebrospinal, membranele țesuturilor conjunctive și osul sacrum.
Scopul terapiei cranio-sacrale este detensionarea țesuturilor conjunctive, asigurarea curgerii libere a lichidului cerebrospinal, echilibrarea și normalizarea ritmului cranio-sacral. Toate acestea conduc la o functionare optimă a sistemului nervos și ca urmare sistemele de autoreglare și autovindecarevor funcționa la capacitate maximă.
Când putem folosi Terapia Biodinamică CranioSacarala integrată:
Terapia ajută în cazuri de:
– Tulburări emoționale (depresie, anxietate, atacuri de panică, fobii, tulburare de stress posttraumatic, etc.);
– Oboseală cronică, tulburări de somn;
– Dezechilibre hormonale;
– Probleme de metabolism;
– Hipertensiune;
– Dureri de cap, migrene, dureri de maxilare;
– Dureri cervicale, lombare, dorsale;
– Dezechilibre motorii sau senzoriale;
– În tratamente de recuperare după operații sau înbolnăviri;
– Dificultăți de învățare la copiii (dislexie, disgrafie, discalculie, etc.), deficiențe de vorbire și de auz;
– Deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD);
– Autism sau alte tulburări din spectrul autist;
– La nou-născuți ca tratament posttraumatic după naștere;
Terapia Cranio-Sacrala NU se poate aplica în următoarele cazuri:
– Fisuri, fracturi ale craniului;
– Traume acute ale coloanei vertebrale;
– Sângerări acute craniene;
– Meningite;

4 comments

 1. Rodica Hagiu

  Buna seara!

  Va rog sa-mi spuneti, daca se poate trata eficient prin terapia cranio-sacrala un chist Tarlov de 8,3 cm, situat in zona lombara a coloanei vertebrale.

  Cu multumiri,
  Rodica Hagiu

  • Da, terapia cranio-sacrală poate ameliora chisturile Tarlov pentru că detensionează, deblochează și facilitează curgerea lichidului cerebro-spinal. Astfel scade presiunea acumulata în chisturi ceea ce aduce o mare ușurare pacienților și implicit reducerea durerilor.
   Va doresc multa sănătate și vă stau la dispoziție cu alte informații.

 2. buna

  fetita mea are 14 ani si are o diagnosticul retard pshihic usor problema e ca nu gandeste a 14 ani cum este varsta ei ca are o gandire de 12 ani se poate vindeca sa gandeasca la varsta pe care o are
  va multumesc si astept un raspuns de la dvs pe mail

  • Intr-adevar retardul fetitei dvs. nu e mare. Recuperarea depinde foarte mult de cauza care l-a provocat (ex. daca exista leziuni ale creierului, daca exista o anomalie genetica, etc.). Prin terapia cranio-sacrala se poate interveni pentru ameliorarea functionarii sistemului nervos ceea ce poate avea o influenta benefica asupra dezvoltarii creierului si implicit a functiilor cognitive (gandire, memorie, atentie).
   Parerea mea este ca ar fi nevoie de mult exercitiu de stimulare cat mai completa a acestor functii in paralel cu terapia cranio-sacrala.
   Multa sanatate!

Leave a Reply

*