Să respirăm corect

Să respirăm corect

Respirația însemnă viață, ea face legătura permanentă și nemijlocită dintre organismul  nostru și mediu. Prin respirație luăm din natură oxigenul necesar pentru fiecare celulă a corpului și eliminăm bioxidul de carbon rezultat din arderile metabolice care se petrec  tot la nivel celular. Astfel, oxigenul este direct implicat în supraviețuirea noastră.

În timp ce fără hrană omul obișnuit poate supraviețui cîteva săptămâni  iar fără apă câteva zile, fără aer nu se poate trăi mai mult de 2-3 minute. Ocupați cu numeroasele activități zilnice nu acordăm atenție acestei funcții importante a corpului nostru. Poluarea, petrecerea celei mai mari părți a timpului în spații închise, neaerisite sau purtarea de îmbrăcăminte incomodă care stânjenește mișcările respiratorii sunt factori care afectează funcționarea sistemului respirator, cu consecințe asupra întregului organism. Respirând un aer insuficient în cantitate și mai ales de calitate proastă favorizăm acumularea de substanțe toxice în organism, procesul afectând starea noastră fizică, mentală și emoțională.

Respirația influențează sistemul nervos autonom care controlează secreția de adrenalină, tiroxină și alți hormoni cu rol important în generarea stărilor emoționale. Studii de specialitate au arătat că o respirație incorectă produce anxietate, iritabilitate și tensiune interioară. Dar și reciproca este adevărată, stările emoționale influențează modul nostru de a respira. Ne putem da seama de trăirile interioare ale altora urmărind modul în care respiră: sacadat, sufocat, suspinând, căscând, râzând, etc. În cazul mâniei avem tendința de a ne reține respirația după inspirație în timp ce în cazul tristeții facem o pauză după ce expirăm suspinând.

Pentru a ne păstra starea de sănătate la toate nivelele (fizic, mental, emoțional) avem nevoie să respirăm corect și mai ales conștient. Concentrați-vă atenția asupra  procesului respirator. Respirația ideală este adâncă, lentă și fără efort.

Indicații pentru o respirație corectă

  • Respirați întotdeauna pe nas. Acesta are funcția unui filtru și astfel curăță aerul de impurități. În același timp, parcurgând căile nazale aerul se încălzește și se umezește;
  • Fie că stați în picioare sau pe scaun păstrați poziția dreaptă a corpului astfel încât cutia toracică să nu fie presată;
  • Respirați fără zgomot;
  • La inspirație urmăriți dilatarea toracelui și a abdomelului;
  • La expirație ”sugeți burta” cât de mult puteți;
  • Evitați hainele prea stâmte, curele strânse care stânjenesc respirația;
  • Faceți zilnic exerciții de respirație în fața unei ferestere deschise sau în aer liber;
  • Evitați  încordarea mușchilor brațelor, gâtului sau feței; blochează sau îngreunează respirația;

Lăsați plămânii să vă conecteze cu natura, cu universul căci odata cu aerul curat în organism intră viață, vitalitate, energie, optimism.

Leave a Reply

*