Povestea cutiei cu piersici

Povestea cutiei cu piersici

Un profesor a dat studenților săi ca temă să ia o cutie de carton și pentru fiecare persoană pe care sunt supărați, pe care nu au putut să o ierte să pună în cutie câte o piersică pe care vor lipi o etichetă cu numele persoanei respective. Timp de o săptămâna, studenții au avut obligația să poarte permanent cutia cu ei: în casă, în mașina, la lecții, chiar și noaptea să și-o pună la capul patului.

Studentii au fost amuzați de temă la început, și fiecare a scris cu ardoare o mulțime de nume, rămase în memorie încă din copilărie. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce zilele treceau adaugau alte nume ale oamenilor pe care îi întâlneau și care, considerau ei, aveau un comportament de neiertat. Fiecare a început să observe că devenea cutia din ce în ce mai grea.

Piersicile așezate în ea la începutul săptămânii începuseră să se descompună într-o masă lipicioasă, cu miros dezgustător și stricăciunea se întindea foarte repede și la celelalte. O problema dificilă mai era și faptul că fiecare era dator să o poarte permanent, să aibă grijă de ea, să nu o uite prin magazine, în autobuz, la vreun restaurant, la întalnire, la masa, la baie, mai ales ca numele și adresa fiecarui student, ca și tema experimentului, erau scrise chiar pe cutie. În plus, cartonul cutiei se stricase și ea ajunsese într-o stare jalnică, cu mare greutate mai putea să facă față sarcinii sale.

Fiecare a înțeles foarte repede și clar lecția pe care a încercat să le-o explice profesorul când s-au revăzut  și anume că acea cutie pe care o căraseră cu ei o săptămână întreagă nu este decât expresia greutății spirituale pe care o purtăm cu noi atunci cand strângem în suflet ură, invidie, resentimente față de alte persoane.

De multe ori credem că a ierta pe cineva este un favor pe care i-l facem acelei persoane. În realitate însă, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar nouă înșine.

În cutia ta câte piersici sunt?! Și cât timp ai de gând să le mai cari după tine?!…

Leave a Reply

*