Medicina tradițională chineza – Recomandări pentru o viață lungă și sănătoasă

Medicina tradițională chineza – Recomandări pentru o viață lungă și sănătoasă

Incredibile sfaturi ale medicinei tradiționale chineze, cu ajutorul cărora putem trăi peste 100 de ani!

Iată câteva sfaturi utile conform medicinei tradiționale chinezești pentru a avea o viață cat mai lungă (de peste 100 de ani!) și sănătoasă:
* Să facem zilnic exerciții de menținere a formei. Exercițiile fizice întârzie mult procesul de îmbătrânire, în special exercițiile chinezești de menținere a formei (tai chi, qigong), care sunt ușoare și împiedică extenuarea. De fapt, cea mai mare parte a declinului fizic de care sufera persoanele mai vârstnice își are rădăcinile nu în vârsta înaintată, ci în simpla folosire inadecvată a minții si trupului. Nu mai există nicio îndoială că exercițiile fizice regulate reprezintă una dintre cele mai bune căi de a preveni și de a trata aproape toate tipurile de boli, inclusiv cele psihice. Exercițiile pot energiza sistemul imunitar pentru a opri răspândirea virusilor și a celulelor bolnave. Dat fiind ca nu cer eforturi epuizante, exercițiile chinezești ușoare sunt cea mai potrivită formă de mișcare pentru vârstnici. Ele nu au efectele secundare produse de unele sporturi epuizante care necesită o condiție fizică specială.
* Acumulați frecvent în gură saliva și inghițiți-o. Saliva este un fluid corporal prețios, cu puteri magice în tratamente și întinerire. De sute de ani chinezii i-au acordat cel mai înalt respect, cu toate ca valoarea ei de-abia începe sa fie percepută și studiată în Occident. Saliva poate hrăni creierul, ajuta la digestie, detoxifica organismul, mărește flexibilitatea, sporește luciul și netezimea feței și corpului, stimulează sexualitatea și întărește imunitatea – toate funcțiile care se opun efectelor îmbătrânirii.

* Să ne lovim ușurel cu degetele capul și urechile. Capul este coordonatorul general al corpului. Dacă zilnic îl lovim ușor cu degetele, efectuând exercițiul intern al lui Dharma „Bătaia Tobei Cerești”, stimulăm funcționarea minții, îmbunătățim memoria și de asemenea, prevenim sau ameliorăm țiuitul în urechi și bolile Parkinson și Alzheimer – afecțiuni care în zilele noastre însoțesc din ce în ce mai frecvent bătrânețea.
* Să ne trecem des degetele prin păr. Pieptănarea frecventă a părului cu degetele goale poate stimula circulația sângelui, dezvoltă capacitatea mentală și memoria, păstrează culoarea naturală a părului.

* Să strângem ușor din dinți de mai multe ori pe zi. Dinții sunt alt semn important al vârstei. Pierderea dinților este asociată adesea cu bătrânețea. Pentru a-i păstra, chinezii din vechime recomandau să încleștăm ușor dinții. Aceasta nu numai ca îi întărește și îi împiedică să se deterioreze prematur, ci stimulează și sexualitatea si forța mentală. Mișcările dinților afectează nemijlocit funcționarea psihică și performanța sexuală.

* Să ne masăm tălpile de mai multe ori pe zi. Există o poveste chinezească despre o familie în care mai multe generații au trăit peste 100 de ani. Când au fost întrebați care sunt secretele longevității lor, membrii familiei au răspuns că își masau des tălpile. Talpa este locul din care pornețte meridianul rinichiului. Masarea frecventă a tălpilor poate întări forța rinichilor, îi face să comunice cu inima, un proces cunoscut în lucrările clasice ale sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătății sub numele shui huo ji („apa si focul se echilibreaza intre ele”).
* Sa contractam și să relaxăm des mușchii anali și degetele picioarelor. Aceasta stimulează sexualitatea, qi-ul rinichilor, funcția urinară și alte funcții asociate adesea cu vârsta. Daca vitalitatea sexuală scăzută și incontinența sunt simboluri ale îmbătrânirii premature, contractarea și relaxarea ritmică a mușchilor anali și a degetelor picioarelor, efectuate frecvent, pot întârzia procesul de îmbătrânire.
* Să bem trei linguri de supă la începutul fiecărei mese și vom fi feriți de multe probleme la bătrânețe. Chinezii din vechime credeau ca acest procedeu stimulează pofta de mâncare și favorizează digestia, prevenind astfel bolile sistemului digestiv. Desigur, „trei” nu este un număr fix. Ideea este că trebuie să bem cateva guri de supă la începutul fiecărei mese.
* Să bem zilnic multă apă curată. Apa este primul dintre „cele cinci elemente” și joacă un rol vital în funcționarea corectă a organismului. Faptul că peste 70% din greutatea corpului o reprezinta apa vorbește de la sine. Apa hudratează pielea, face articulațiile flexibile, curată corpul de toxine, ajută digestia și defecația. Chiar și un mic deficit de apa ne face să ne simțim obosiți și să ne fie rău.
* Să nu fumăm. Fumatul contractă vasele de sânge și perturbă circulația sanguină, ducând la apariția prematură a ridurilor. E destul să ne uităm la fața fumătorilor înrăiți. Fumatul perturbă de asemenea funcția hormonală prin reducerea secreției de hormoni influențând astfel negativ tiroida și întregul sistem endocrin, ceea ce are ca rezultat accelerarea procesului de îmbătrânire.
* Să dormim întotdeauna suficient și profund. Lipsa somnului obligă corpul la eforturi suplimentare, epuizând rezervele strategice de energie, dereglând circulația sângelui și a qi-ului, slăbind sistemul cerebral și imunitar; în esență, accelerează procesul de îmbătrânire a corpului. Când dormim, camera trebuie sa fie bine aerisită, dar curentul sau vântul nu trebuie sa ajungă direct la noi.
* Să petrecem zilnic mult timp în aer liber. Să facem după cină o plimbare de o milă. Acestea ne asigură zilnic mult aer curat și lumină naturală de la soare. Aerul curat și soarele sunt pentru viață ceea ce este petrolul pentru lămpi, iar in lipsa lor viața nu ar fi posibilă. Chinezii din vremurile vechi credeau ca aerul curat si lumina blândă a soarelui conțin energie care ne poate hrăni plămânii, inima, creierul și pielea.
Preluat și adaptat după www.almeea.com

Leave a Reply

*