IQ vs. EQ

IQ vs. EQ

Emoțiile noastre constituie factorii care ne influențează cel mai mult modul în care reacționăm, luăm decizii, ne raportăm la propriul sistem de valori și, nu în ultimul rând, comunicăm cu ceilalți.

Din copilărie am fost învățați (cei mai mulți dintre noi) să nu ne exprimăm emoțiile, mai ales în public, pentru că asta înseamnă imaturitate și un semn clar de vulnerabilitate. Ni s-a spus că omul este o ființă rațională. Acum apar din ce în ce mai mulți psihologi, oameni de știință, care ne spun că omul este o ființă emoțională și că e de dorit, chiar foarte sănătos ca emoțiile să fie exprimate. Conceptul de inteligență emoțională redefinește imaginea despre lume și om.

Există mai multe mituri referitoare la emoții, cum ar fi:

  1.  “Inteligenta înseamnă doar IQ (Intelligence quotient)”
  • De fapt: IQ este doar o parte a inteligentei noastre generale. IQ-ul nu poate fi dezvoltat și nici educat, este considerat ca fiind înnăscut. Inteligența generală creste dacă se dezvoltă inteligența emoțională.
  1.  “Succesul la locul de muncă și în viață depinde de IQ.”
  • De fapt: Cercetările au aăatat că succesul nostru la locul de muncă sau în viață depinde 80% de inteligența emoțională și doar 20% de intelect. În timp ce intelectul ne ajută să rezolvăm probleme, să facem calcule sau să procesăm informatii, inteligența emoțională (măsurată prin EQ – Emotional Quotient) ne permite să fim mai creativi și sa ne folosim emoțiile pentru a ne rezolva problemele.

Inteligența emoțională este “abilitatea de a percepe și exprima emoții, de a ne înțelege și de a ne regla emoțiile proprii, de a înțelege și de a înterpreta corect emoțiile altora”

În anii 80, Howard Gardner, specialist în psihologie educațională la Harvard a formulat teoria inteligențelor multiple prin care identifică și definește 9 tipuri de inteligență printre care:

  • Inteligența spațială – capacitatea de a vedea structuri și forme cu mare acuratețe; cei care posedă acest tip de inteligență se exprimă foarte usor prin desen, fotografie sau sculptură.
  • Inteligența kinestezică – capacitatea de a utiliza corpul cu precizie, coordonand mișăarile foarte bine și în același timp, putând să înțeleagă rapid toate nuanțele unei mișcări.
  • Inteligența muzicală – capacitatea de a identifica stilul unui compozitor și de a recunoaste diverse partituri muzicale.
  • Inteligența lingvistică – capacitatea de a învața foarte ușor o limbă straină sau de a dezvolta un vocabular foarte bogat.
  • Inteligența logico-matematică – capacitatea de a rezolva cu ușurință probleme și de a lucra cu ușurință cu cifre; aceasta este cea care determină obținerea unor scoruri foarte mari la testele care măsoară coeficientul de inteligență tradițional – IQ.
  • Inteligența interpersonală și cea intrapersonală – capacități care ne ajută să înțelegem sentimentele celor din jur și, respectiv, să ne înțelegem propriile sentimente; acestea sunt responsabile în bună măsură pentru cele 80 de procente ale succesului în carieră.Practic, inteligența emoțională are trei componente: cunoasterea propriilor emoții, “gestionarea” acestora și înțelegerea și luarea în considerare a emoțiilor celorlalți.Interesant este că, spre deosebire de inteligența logico-matematică, cea care sufera modificări nesemnificative o data cu sfârșitul adolescentei, inteligența emoțională se poate dezvolta de-a lungul timpului, fara limită de vârstă, cu conditia să-i acordăm atenție și sa facem eforturi pentru îmbunătățirea ei.
    Și ce putem obține: Relatii mai bune cu cei din jur, creativitatea ridicată, capacitate mai bună de a ne motiva și a-i motiva pe cei cu care lucrăm, îmbunătățirea abilităților de lider.

Câteva metode de a ne îmbunătăți inteligența emoțională

  • Să devenim conștienți și să ne asumăm faptul că trăirea emoțiilor este alegerea noastră;
  • Să ne folosim energia pentru a ne analiza și explica propriile acțiuni și trăiri dacât să pierdem timpul criticându-i pe alții;
  • Să observam și să preluăm de la cei din jur comportamente sau atitudini care ni se potrivesc ;
  • Să învătăm să ne relaxam, să respectăm limitele organismului nostru ;
  • Să fim cinstiți cu noi înșine, să ne recunoaștem greșelile, să identificăm cauza acestora și să învățăm din ele;
  • Să respectăm sentimentele celorlalti;
  • Să devenim mai atenți la comunicarea non-verbală; să ne uităm la cei din jur, să ascultăm tonul vocii, mimica, limbajul trupului; să identificăm care e mesajul pe care toate aceste semne îl transmit ;

Leave a Reply

*