Imaginea de sine
Imaginea personală sau imaginea de sine este părerea noastră despre ce fel de persoană suntem. Ea îşi are originea în propriile convingeri despre noi înşine. Majoritatea acestor convingeri se află în subconştient şi s-au format bazate pe experienţele de viaţă prin care am trecut. Din succese, eşecuri, umilinţe, victorii sau modul în care cei din jurul nostru au reacţionat faţă de noi, construim zi de zi o imagine de sine.
Adesea însă constatatăm o neconcordanţă intre ceea ce am dori sa fim si ceea ce credem ca suntem la un moment dat. Opinia eronată a unui om cu privire la sine şi la problemele vietii se loveşte, mai devreme sau mai tarziu, de confruntarea cu realitatea. Ceea ce se intampla in cazul acestei ciocniri poate fi comparat cu un efect de şoc, cu consecinţe nefaste asupra echilibrului nostru emoţional mergând până la o schimbare radicală a stilului de viaţă.
Pornind chiar de la celebrul îndemn „Cunoaşte-te pe tine însuţi !“, putem spune ca autocunoasterea şi imaginea de sine ocupă un loc important în formarea şi dezvoltatea unui om, cu numeroase implicaţii asupra educaţiei şi autoeducaţiei, a integrării socio-profesionale şi morale a personalităţii.
Tu cât de bine te cunoşti ? Ştii care îţi sunt aptitudinile, talentele, interesele, calităţile morale, preferinţele ? Dar lipsurile, defectele, limitele?
Nu uita: Autocunoaşterea este secretul succesului în orice domeniu şi activitate. O imagine de sine cât mai apropiată de realitate devine “cheia de aur” pentru o viaţă mai bună pentru că :
1. Toate sentimentele, comportamentele, acţiunile noastre, precum şi capacităţile şi abilităţile pe care le dobândim sunt în concordanţă deplină cu imaginea de sine şi astfel vor fi folosite pentru a ne atinge scopurile.
2. Imaginea de sine poate fi schimbată. Numeroase experienţe au demonstrat acest lucru. Nimeni nu este prea tânăr sau prea bătrân pentru a-şi schimba imaginea de sine şi astfel să înceapă o viaţă nouă