Gândirea pozitivă și succesul

Gândirea pozitivă și succesul

Modul în care gândim, în care ne raportăm la noi înşine si la cei din jur are o mare importanţă pentru viaţa noastră. Un anumitm tip de gândire ne poate ajuta să reuşim în viaţă, să fim fericiţi, iar altul, dimpotrivă ne poate bloca dezvoltarea personală, ne poate face nefericiţi şi nemulţumiţi de noi şi de viaţa pe care o avem. Abilităţile, talentele şi inteligenţa noastră sunt fără îndoială importante dar lucrurile fac de cele mai multe ori diferenţa dintre cei care reuşesc şi cei care nu reuşesc sunt: încrederea în sine, gândirea pozitivă, capacitatea de a depăşi obstacolele, perseverenţa, ambiţia, etc.

Dintre toate acestea, să ne oprim asupra gândirii pozitive şi să vedem ce înseamnă ea de fapt.
Gândirea pozitivă este o atitudine care ne face să găsim mai uşor soluţiile, aspectele pozitive ale situaţiilor cu care ne întâlnim în viaţă. Oamenii care gândesc pozitiv nu sunt doar optimişti ci acţionează conform principiului „să vedem ce se poate face în această situaţie”. Ei sunt deschişi faţă de experienţe noi, ştiu să imagineze soluţiile şi strategiile de urmat atunci când au o problemă iar dacă greşesc nu se demobilizează, învaţă ceva din greşeală. Cu alte cuvinte aceşti oameni au o anumită abilitate în a face diverse lucruri şi o anumită inteligenţă care în ajută să depăşească obstacolele. Ei cred cu tărie că pot reuşi şi nu există greutăţi de netrecut.

Conform studiilor efectuate de specialişti, persoanele care gândesc pozitiv reuşesc să iasă mai repede din situaţii dificile, se descurcă mai bine în situaţii de stres, au o capacitate de efort mai bună şi în general obţin performanţe superioare faţă de alţii cu abilităţi asemănătoare.
Deşi există anumite predispoziţii, totuşi nimeni nu se naşte cu o gândire pozitivă gata configurată. Experienţele de viaţă, educaţia, modul în care s-au purtat cu noi părinţii, prietenii sau profesorii, credinţele raţionale sau iraţionale pe care ni le formăm de-a lungul copilăriei şi adolescenţei, sunt elementele care ne formează o gândire pozitivă sau negativă.

Pentru ca gândirea pozitivă să devină o deprindere caută să identifici credinţele tale personale care te conduc spre ideea că nu poţi să faci un anumit lucru, că nu poţi reuşi, că nu ai valoare, şi altele asemenea. Aceste gânduri sunt în cea mai mare parte iraţionale (adică nu reflectă realitatea), ele reprezintă modul tău de a corela într-o logică greşită evenimente nefericite din trecut cu ceea ce se întămplă în prezent şi cu ceea ce se poate întâmpla în viitor. Selectează părţile bune şi frumoase ale experienţelor tale de viaţă. Gândeşte-te că aceste aspecte pozitive te caracterizează într-o mai mare măsură decât cele negative. De asemenea, este foarte important să acţionezi. Chiar dacă tu consideri că ai şanse foarte mici de reuşită este greşit să nu faci nimic. Dacă vei rămâne pasiv cu siguranţă că vei pierde şi acele puţine şanse pe care ţi le dai. Oricum, ceea ce înveţi dintr-o experienţă, chiar dacă nu a fost încununată de succes, îţi poate fi de folos în viitor. Nu în ultimul rând, pentru a gândi pozitiv şi a reuşi să faci ceea ce ţi-ai propus, găseşte-ţi prieteni care cred în tine, relaxează-te şi vei reuşi astfel să te simţi bine în pielea ta.

Leave a Reply

*