DETOX YOUR MIND – Workshop
Stresul ne poate ucide? Posibil, dar înainte de asta, ne îndepărtăm de bunăstarea emoțională si fizică, nu ne mai simțim bine în pielea noastră sau chiar ne confruntăm cu imposibilitatea de a ne bucura de viață. Înainte de a fi cu adevărat bolnavi, ne simțim obosiți, epuizați sau ușor îngrijorați, anxioși sau depresivi. Toate aceste semne și simptome vin sa ne atragă atenția asupra necesității de a ne schimba stilul de viață, ne dau șansa și timpul necesar pentru a acționa. În cele din urmă, ne luând în considerare toate acestea, stresul prelungit sau îngrijorările vor începe să-și pună amprenta și asupra corpului fizic într-un fel sau altul.
Stresul poate fi o experiență intensă și de scurtă durată, cum ar fi schimbarea locuinței sau a locului de muncă sau un sentiment prelungit de nemulțumire față de unele aspecte ale vieții noastre. Primul este ușor de recunoscut în timp ce al doilea pare a fi mult mai greu de identificat sau de înțeles.
Există factori de stres care implică atât experiențe intense ce apar în viața noastră cât și consecințe ale acestora care se prelungesc cum ar fi: regrete, sentimente de vinovăție, resentimente, nemulțumiri, frustrări, tristețe, sentimentul de a fi rănit sau trădat, etc. Mulți dintre noi trăim cu astfel de emoții pentru lungi perioade de timp. Gândiți-vă la orice eveniment din trecut care încă te mai face să plângi sau să te înfurii chiar și după ani de zile. Învățăm să trăim cu ele, să le integrăm în viața noastră, în relațiile noastre, în gândurile noastre iar astfel de emoțiile sunt ca o otravă lentă care ne intoxică mintea, sufletul și în final corpul.
Unii dintre noi sunt norocoși să poate funcționa o lungă perioadă de timp fără nici un simptom fizic. Alții pot începe să-și piardă părul, să se îngrașe sau să dezvolte probleme de piele. În timp ce pentru unii stresul prelungit poate crea doar un dezechilibru temporar în corpurile lor manifestat prin diferite simptome, pentru alții rezultatele otrăvirii lente pot consta într-un diagnostic înfricoșător somatic sau psihiatric.
Confruntarea cu emoțiile este o soluție foarte ușoară iar eliberarea lor aduce liniște în mintea și corpul nostru, este o bună măsură de prevenire a bolilor trupești și mintale. De asemenea este important ca în recuperarea după o boală gravă sau în cazul oricărei boli cronice să fie inclusă și detoxifierea emoțională.
Există dovezi științifice care susțin legătura dintre stres-emoții-boală? Da, există o mulțime de studii care aduc din ce în ce mai multe probe prin care este demonstrată relația dintre un corp sănătos și o minte sănătoasă. Vechiul dicton ”mens sana in corpore sano” este mai actual și adevărat ca oricând.
Unul dintre primii oameni care au identificat clar rolul emoțiilor pentru sănătate (și în special în declanșarea maladiei canceroase) a fost un medic german Dr. Hamer. Pornind de la observația că propriul său cancer testicular a fost declanșat de moartea subită a fiului său, el a adunat o bază de date de mii și mii de pacienți. În fiecare caz debutul bolii a fost precedat de, ceea ce el a numit un “eveniment emoțional major”, un eveniment apărut brusc provocând un răspuns emoțional puternic, negativ. În plus, în fiecare caz, aceste emoții puternice erau nerezolvate și încă prezente la pacienți.
În timp ce psihologii conturează mai multe tipuri de evenimente care sunt stresante, starea de sănătate sau boală este mult mai legată de modul în care este resimțit un eveniment de către fiecare dintre noi. Pentru unii oameni un divorț poate fi o experiență șocantă și devastatoare în timp ce pentru alții este o eliberare, o schimbare în bine a vieții lor. Unii oameni nu se pot împăca cu moartea unei persoane dragi, în timp ce altele reușesc în cele din urmă să depășească sentimentul de pierdere
Alte dovezi interesant vin din munca unui farmacolog american și neurolog, Dr. Candace Pert. Cercetarea sa ne oferă înțelegerea faptului că emoțiile nu sunt, așa cum avem tendința de a crede, substanțe chimice produse de creier, ci mai degrabă ele sunt semnale electromagnetice care afectează chimia și funcționarea fiecărei celule din organism. În cartea sa ”Moleculele emoției”, Dr. Pert ne spune că “în funcție de modul în care se schimbă emoțiile și sentimentele noastre, amestecul de peptide călătorește în tot corpul și creierul nostru. Astfel, literalmente se schimba chimia fiecărei celule din corp. ”
Dr. Pert arata cum emoțiile sunt cheia prin care se realizează conexiunea trup-minte și în ce fel este afectată de aceasta sănătatea noastră. Ea demonstrează că emoțiile sunt stocate în corpul nostru fizic, în organele și structurile noastre interne și nu în părți obscure ale creierului care funcționează ca ”mintea inconștientă”. În organismul nostru sunt stocate toate amintirile emoțiilor și tot organismul este cel care are de suferit pentru emoțiile negative nerezolvate.
Chiar dacă emoțiile în sine nu ne fac rău, organele în care se depozitează acestea pot avea o rezistență mai mică împotriva virușilor, toxinele și poluanților din mediul înconjurător. Asta înseamnă că grija de a mânca sănătos, a face sport și a evita mediile toxice este doar o parte dintr-o îngrijire echilibrată a sănătății. Pentru a rămâne sănătoși sau pentru a ne vindeca cu adevărat de boli e nevoie de a acorda o atenție deosebită emoțiilor, gândurilor și simptomelor pe care le simțim pentru a înțelege de ce apar și mai ales care este mesajul pe care ni-l transmit.
Mai multe informații despre detoxifierea minții și a trupului de emoții toxice, gânduri parazite, credințe limitative precum și metode practice ușor de învățat și aplicat, toate adunate sub conceptul DETOX YOUR MIND veți primi la Workshopul DETOX YOUR LIFE din 18 aprilie 2015.
Înscrieri se pot face la http://www.styleandthecity.ro/
Vă așteptăm cu drag!